КНП "Центр комунікації"
Головна Новини Видатні Кияни – Галшка Гулевичівна 

Видатні Кияни – Галшка Гулевичівна 

04/02/2023Видатні Кияни – Галшка Гулевичівна #Видатні_Кияни

Галшка Гулевичівна 
(1575 – 1642)

Представниця старовинного українського шляхетського роду Гулевичів, меценатка, фундаторка Київського Братського Богоявленського монастиря та Київської братської школи, від якої веде історію Києво-Могилянська академія.

5 цікавих фактів з життя видатної діячки:

– Походила зі впливового шляхетського роду Гулевичів, відомого з XV століття, представники якого посідали різні уряди на Волині та інших землях Речі Посполитої, досягали високих церковних посад, володіли населеними пунктами. Ймовірно походили з Галичини;

– Мешкали у родинній садибі у Києві на Подолі, неподалік міської ратуші;

– 15 жовтня 1615 року підписала дарчу на садибу. Завдяки цьому була відкрита Київська братська школа, з якої бере початок майбутня Києво-Могилянська академія;

– У 1618 році Галшка Гулевичівна повернулася до Луцька, де пройшли останні роки її життя. Там вона брала активну участь у житті Луцького Хресто-Воздвиженського братства, а в 1641 році — незадовго до смерті — склала заповіт, у якому заповідала майже всі свої кошти на потреби Луцького братського монастиря та його церкви.

– Будинок Галшки Гулевичівни (також відомий як «Поварня») — найдавніша збережена цивільна будівля у Києві, пам'ятка історії та архітектури XVII ст.

 У голосуванні за перейменування вулиць, кияни віддали перевагу зміні назви провулку Столєтова, на честь Галшки Гулевичівни.

https://t.me/VCENTRI
#Київ_незламний